Fenna Wenselaar
fenna.JPG

Blog

De muntthee-kwestie

MIJN AFSTUDEERPROJECT GAAT OVER EERSTE INDRUKKEN. DIT ALLES TE DANKEN AAN MIJN COLLEGA DIE DACHT DAT IK ALLEEN MAAR VERSE MUNTTHEE DRINK. 

Het was een dag in het weekend. Een werkdag voor horeca-mensen. In mijn werkshirt liep ik het pannenkoekenhuis in waar ik werk. Ik wilde iets te drinken bestellen voor tijdens het werken. Plots stond een van mijn collegae naast me. Iets wat niet heel gek is in een restaurant met een ontelbare hoeveelheid studenten in het team. In eerste instantie vond ik dit dan ook niet raar. Zijn blik viel op mij, waarna hij richting de bar keek en weer terug naar mij. Hij zei: 'Jij drinkt vast alleen maar verse muntthee.' Hier werd het gek. Ik antwoordde dat ik allerlei verschillende smaakjes thee drink, laat staan dat ik altijd verse muntthee drink. Waarop hij concludeerde dat ik, hoe dan ook, een latte-machiato-meisje zou zijn.

Dit is een collega waar ik nauwelijks meer van weet dan een naam. Het enige wat ons aan elkaar verbindt zijn de zwarte werkshirts die we aanhebben met hetzelfde logo erop. Veel mensen zouden hooguit kort lachen om zo'n suggererende opmerking, om het vervolgens weer te vergeten. Ik daarentegen liet het niet meer los. Hoe associeert mijn collega mij - in mijn werkshirt nota bene - met verse muntthee? Heeft hij zelf in de gaten dat hij aannames heeft over andere mensen? Straal ik uit dat ik alleen maar verse muntthee drink?

Gek hoe er plotseling een nieuw project (lees: obsessie) ontstaat tijdens het werken in een pannenkoekenhuis. Ik ging van start met het doorgronden van mijn omgeving. Eerste indrukken zijn overal: in het openbaar vervoer, de korte gesprekken bij de kassa, nieuwe collega's, mensen op straat en die gekke buur die maar heel soms zijn gezicht laat zien.

Kortom: eerste indrukken zijn overal en ik ontleed ze voor je, zodat jij in ieder geval weet hoe het moet.