Fenna Wenselaar
fenna.JPG

Blog

Young Art Festival

EERSTE INDRUKKEN ZIJN OVERAL. MISSCHIEN IS DAT OOK METEEN HET ONDUIDELIJKE ERAAN; JE HEBT BIJNA NIET IN DE GATEN DAT ZE ER ZIJN. IK ZOEK UIT HOE EEN EERSTE INDRUK WERKT. IK STOND MET MIJN EERSTE-INDRUKKEN-LOKET OP HET YOUNG ART FESTIVAL.

Een verslag vanuit de trein, want die rijdt richting Beverwijk waar ik zometeen weer achter mijn mini-loket kruip om mijn eerste indruk weg te geven aan iedereen die daar nieuwsgierig naar is. Vandaag heb ik verstandig een kussentje meegenomen om stijve bilspieren te voorkomen.

Gister heb ik ongeveer 70 'Eerste indrukken to go' weggegeven aan de ontspannen festivalgangers. Een schrijfhand en inktvlekken lagen op de loer. Een lijstje met dingen die me opvielen:

1) Mensen denken dat ik een waarzegster ben. Sommigen denken dat ik hun toekomst raad omdat ik iets opschrijf wat 'he-le-maal klopt' en als het niet 'klopt' dan is het vaak iets waar ze wel mee bezig zijn en interesse voor hebben en er zeker 'iets' mee zouden moeten doen.

2) Mensen begrijpen niet 'hoe ik het doe', waarna ik ze de kern van mijn project probeer uit te leggen en ze vertel dat we allemaal dagelijks eerste indrukken vormen in onze gedachten over andere mensen. Maar dat we deze gedachten vaak onbewust hebben. Het enige wat ik doe is deze gedachten heel bewust op te schrijven. Het is iets wat iedereen doet, daarom kan ook iedereen 'Eerste indrukken to go' weggeven. 

3) Ik merk dat ik een aantal stereotypes in mijn hoofd heb en deze projecteer op mensen.  Ik heb een beperkte hoeveelheid associaties. Ik projecteer mensen uit mijn omgeving op anderen. Dus de 'types' uit mijn omgeving vormen mijn archief, maar hierdoor mis ik heel veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld mannen van boven de 50. Ik denk vaak dat ze wandelen, de krant lezen en wielrennen kijken. Dat ze goed zijn in wiskunde, economie en van geschiedenis houden. Dit is een heel algemeen stereotype (maar klopt best vaak wel). Zo heb ik er meer, heb ik ontdekt. Het is lastig om verder te kijken dan de associaties die ik heel snel vorm in mijn gedachten. Hoewel ik veel algemeenheden wel vaak goed heb (dit ga ik. Og nauwkeuriger onderzoeken).

4) Mensen geven een persoonlijke betekenis aan de soms algemene verwoordingen. Net zoals bij horoscopen: ze roepen altijd herkenning op doordat je ze een eigen persoonlijke betekenis geeft, terwijl het algemeenheden zijn die op het papiertje staan. Nu vraag ik me af: Hoe algemeen zijn mijn geschreven 'Eerste indrukken to go'?

5)  Context bepaald een groot deel van mijn eerste indruk. Tijdens het Young Art Festival is iedereen ontspannen, mensen moeten wel geΓ―nteresseerd zijn in kunst en cultuur, anders zouden ze immers niet kangskomen. Van sommige mensen valt in te schatten dat ze zijn meegesleurd door vrienden en in eerste instantie geen grote cultuurliefhebbers zijn. Maar over het algemeen verdenk ik veel mensen van het spelen van een muziekinstrument, schilderen en toneellessen. 

Blijf op de hoogte van mijn ontdekkiggen over hoe we een eerste indruk vormen en kom vooral langs vandaag bij het Young Art Festival!