Fenna Wenselaar
fenna.JPG

Blog

Eerste indrukken zijn overal

EERSTE INDRUKKEN ZIJN OVERAL. MISSCHIEN IS DAT OOK METEEN HET ONDUIDELIJKE ERAAN; JE HEBT BIJNA NIET IN DE GATEN DAT ZE ER ZIJN. IK ZOEK UIT HOE ZO'N EERSTE INDRUK WERKT.

Laatst liep ik door Amsterdam. Ik liep alleen. Een jongen kwam achter me aan gerend en stopte voor mijn neus. Ik keek naar het mapje met papieren dat hij onder zijn oksel geklemd vasthad en voelde de bui al aankomen: ik had te maken met een straatverkoper. Ik heb het niet zo op straat-aansmeerders, dus dat zei ik tegen hem en ook waarom. Hij vond het oké en zei dat hij me wel moest aanspreken omdat hij me zag lopen met mijn vrolijke tas met stippen erop. Hier liet hij het niet bij. Ik kreeg een eerste indruk kado: 'Jij komt echt rustig over. Jij bent echt zo'n rustige meid. Je hebt zeker ook een roze yoga matje? Nee, niet? Een blauwe? Ja, zie je wel. Echt een yogameid dat zie ik meteen.'  Hij gaf me een 'box' en toen een high-five en hij ging verder met zijn werk als straatverkoper.

Het ding met eerste indrukken is dat het vaak ongewoon is om ze zomaar uit te spreken. Als straatverkoper kan je meer maken. Met een drankje op misschien ook. Maar negen van de tien keer hebben we geen idee wat voor gedachten we hebben over elkaar. Willen we dat niet met elkaar delen? Durven we het niet te zeggen? Of hebben we niet in de gaten dat we over elkaar oordelen?

Ik ben eerste indrukken gaan weggeven vanachter een 'eerste indruk to go'- loketje. Inmiddels heb ik een hele verzameling weggegeven eerste indrukken. En stiekem willen mensen het heel graag horen, zo'n eerste indruk.