13625092_273258913040407_963902370_n.jpg

Eerste indruk to go

13621905_273762576323374_866839920_o.jpg
image_00039.jpg

Eerste indruk to go

Hoe werkt het?
Mijn afstudeerproject 'Waarom mijn collega denkt dat ik alleen maar verse muntthee drink' bestaat uit verschillende kleine experimenten. Ik wilde op een artistieke en eigen manier onderzoeken waarom we onze eerste gedachten over elkaar nooit uitspreken. Een van die proeven is een eigen leven gaan leiden. Ik ben mijn eerste indrukken gaan weggeven aan onbekenden. Dit deed ik vanachter een loketje, dat eigenlijk een poppenkast is, om zo een speelse omgeving te vormen waarbinnen meer gezegd mag worden. Het idee is als volgt: Je kunt langskomen bij het loket en dan wordt er een eerste indruk over jou geschreven. De persoon achter het loket schrijft eerst op wat hij/zij ziet (waarneembare feiten zoals uiterlijk, houding, gedrag) en vervolgens worden hier associaties en conclusies uit getrokken. Als laatste wordt er gevraagd aan diegene die een eerste indruk ontvangt of het een beetje klopt. Er wordt kort nabesproken wat wel/niet klopt en hoe een associatie gelegd werd. Hier wordt kort een notitie van gemaakt. De eerste indrukken worden op doordruk-vellen geschreven en de ontvanger krijgt de onderkant, het gele kopietje, mee. 

Wat levert het op?
Dit experiment ben ik begonnen om twee redenen: 1) Ik wilde ontdekken hoe mensen reageren als je ze verteld wat je over ze denkt. Ik wilde de grens opzoeken tussen wat je wel en niet mag zeggen en 2) Het is een directe manier om te testen of mijn eigen eerste indrukken over anderen kloppen of niet. Hebben we iets aan de vooroordelen die we hebben? Tijdens het weggeven van eerste indrukken viel me op dat mensen ontzettend nieuwsgierig zijn naar wat anderen over ze denken, er makkelijk veel interessante ontmoetingen ontstaan en dat eerste indrukken in grote lijnen kloppen.

Eerste indrukken - workshop

Dagelijks oordelen we bewust of onbewust over mensen die we voor het eerst ontmoeten. We oordelen razendsnel onderweg, in het openbaar vervoer of tijdens een gesprek met een nog onbekende. 

Wat?
Om mensen te laten ervaren hoe ze zo'n eerste indruk vormen en wat ze eraan hebben, heb ik een spelvorm bedacht om dit met elkaar te testen. Iedereen geeft een eerste indruk aan een ander met kaartjes die ik daarvoor heb ontworpen. Zo ontdekken mensen hoe anderen over ze denken, maar ook of eigen gedachten over anderen kloppen of niet. Kan je van te voren weten met wie je te maken hebt? Loop je veel interessante ontmoetingen mis door anderen in hokjes te plaatsen? Heb je iets aan zo'n eerste indruk?

Β