Fenna Wenselaar
Eerste indruk to go kaartjes.JPG

Eerste indrukken | Workshop

 
 

Eerste indrukken - workshop

Dagelijks oordelen we bewust of onbewust over mensen die we voor het eerst ontmoeten. We oordelen razendsnel onderweg, in het openbaar vervoer of tijdens een gesprek met een nog onbekende. 

Wat?
Om mensen te laten ervaren hoe ze zo'n eerste indruk vormen en wat ze eraan hebben, heb ik een spelvorm bedacht om dit met elkaar te testen. Iedereen geeft een eerste indruk aan een ander met kaartjes die ik daarvoor heb ontworpen. Zo ontdekken mensen hoe anderen over ze denken, maar ook of eigen gedachten over anderen kloppen of niet. Kan je van te voren weten met wie je te maken hebt? Loop je veel interessante ontmoetingen mis door anderen in hokjes te plaatsen? Heb je iets aan zo'n eerste indruk? 

Waar?
Deze workshop is een aantal keren gegeven tijdens de Dutch Design Week 2016, bij de expositie 'Hier is Utrecht', een onderdeel van Design Perron. Op het moment werk ik aan een vorm om deze workshop verder uit te werken, zodat deze vaker gegeven kan worden.

Waarom?
Het is een simpele vorm om mensen zich te laten realiseren hoe snel ze een beeld vormen van een ander. Het is een grappige manier om in gesprek te raken en bovendien geeft het inzicht in eigen gedachtepatronen. 


Deze vorm gaat iets verder dan het concept van het Eerste-indruk-to-go-loket omdat het meer vraagt van de deelnemers: ze ontvangen niet alleen een eerste indruk, maar geven er zelf ook een weg. 

Deze workshop nodigt uit om na te denken over hoe we over anderen denken en hoe we bepalen wie we wel of niet willen ontmoeten.