''Waarom mijn collega denkt dat ik alleen maar verse muntthee drink''
Book / BA afstudeerproject
2016

Mijn collega denkt dat ik alleen maar verse muntthee drink. Toen ik zei dat ik allerlei verschillende smaakjes thee drink, dacht hij dat ik, hoe dan ook, een latte-machiato-meisje zou zijn. Deze nonchalante uitspraak is me zo bijgebleven dat ik me ging afvragen hoe ik zelf de wereld om mij heen inkader, of meer mensen mij verdenken van het dagelijks nuttigen van muntthee en of mijn collega zelf wel doorheeft dat hij dit soort gedachten vormt over anderen?

Vaak vergeten we dat onze eigen perceptie niet de enige is. Veel mensen zijn zich bovendien niet bewust van de snelle gedachten die iedereen heeft bij het zien van een ander. Waar baseren we zo'n eerste indruk op?

Dit project is een zoektocht naar wat die eerste indruk precies is. Via verschillende experimenten verzamel ik eerste indrukken en bouw ik zo een archief of over hoe we elkaar waarnemen. 

Mijn afstudeerproject is een boek waar ik allerlei gedachten en uitkomsten van experimenten in gebundeld heb.

Ook maakte ik een klein magazine, dat bedoeld is als samenvatting van dit project. Voor geïnteresseerden; het magazine is verkrijgbaar voor €4,- en kan besteld worden via Email. 
 

''Why my colleague thinks I only drink fresh mint tea''
Book / BA graduation project
2016


My colleague thinks I only drink fresh mint tea. I told him that I am into many other flavours as well. That's when he said: 'Oh, in that case you are definitely a latte-macchiato kind of girl.' I was surprised that he sounded so sure about himself. This small conversation made me think about the way I categorise other people. I also started to wonder whether others associate my appearance with fresh mint tea as well. Also, I started to question the thoughts of my colleague; was he conscious about these thoughts he had of others?

Our own perception is not the only one. We easily forget that there are many more point of views. Besides that, many people do not even realise that they have these 'quick thoughts' about others. Where are first impressions based on? This project is a search for first impressions. Through several experiments I collect many thoughts on first impressions. This way my project is a growing archive on how we perceive each other.     

Through several (playful) experiments I try to discover what first impressions are based on: I interviewed people about pictures of others and asked them what this person would be like, what he or she would like to do and if he or she could become a friend. 

I made a book that consist all the experiments I did and stories on how first impressions work. 

Besides, I have made a tiny magazine, that is supposed to summarize this project. For those who are interested; the zine is available for €4,- and can be ordered by request via Email. 

 
magazine